Ambassadeurs

Ambassadeurs; tevreden klanten worden fans

1471232_685385291480551_1903872566_nNiets is krachtiger dan de stem van de klant.
Mond tot mond aanbeveling werkt effectiever, sneller en langer door dan welke kostbare reclame campagne ooit. Denk maar eens aan een willekeurig product. De kans is groot dat je een opmerking van een andere gebruiker onthoudt en meeneemt in de beslissing om het wel of niet te gaan gebruiken. De beleving van een ander dringt vast door in de door jou gewenste beleving.

Bedrijven stoppen veel energie (geld) in het verkrijgen van nieuwe klanten. Door vooral op de nieuwelingen te focussen, verliezen ze vaak klanten door de achterdeur. Het behoud van bestaande (trouwe) klanten is economisch verantwoord. De stem van deze klanten is van onschatbare waarde en leidt uiteindelijk tot het vaker, beter en gerichter bedienen van toekomstige fans.

Bereik & doe meer met bestaande klanten

Het oprecht luisteren naar klanten, gericht aandacht besteden aan de beleving van producten of diensten door haar gebruikers, zorgt voor voortdurende focus op bestaande klanten. Klanten zijn geen lastpakken, maar parels die zich openbaren als de oester geopend wordt.

Ambassadeurs letten op het gevoel dat achter blijft

Soms blijkt dat de actuele beleving ronduit slecht is rondom een product of dienst, maar dat er (nog) klanten zijn omdat er bijvoorbeeld maar een enkele leverancier voor bestaat. Deze leverancier is dan altijd een ‘second best’. Zodra er een andere leverancier komt (concurrentie gevoeligheid in bepaalde markten), stappen deze klanten massaal over. En verspreiden het nieuws via blogs, websites, communities en klantenpanels.
Juist in deze situaties is erg veel te winnen; focus in klantrrelatietrajecten maakt elke vooruitgang meetbaar.