Verkooptraining

Er was eens een verkoper die veel zweeg en weinig sprak…

Er was eens een verkoper, die veel zweeg en weinig sprak. Die echt luisterde, vanuit diep respect en pure interesse. Die echt keek, met open ogen en die niets liever deed dan te helpen om de klant succesvoller te maken. Die de klant uitdaagde, om boven het maaiveld te blijven uitsteken. Die er was, als het nodig was en onzichtbaar, ook als dat nodig was.
En de klant en de verkoper, leefden nog lang en gelukkig. Een Sprookje uit 1001 Klacht?

 

Sales Training: inhoud & proces

Sales Training: inhoud & proces

Hoor, luister, zwijg….en raak 
Xellens biedt speciaal voor verkoop afdelingen trainingen die stimuleren om het eigen gedrag op de klant af te stemmen.Een goede verkoper kan zich goed in de klant verplaatsen en dit op onderscheidende manier laten voelen. Op een manier die voor deze klant een opvallend goede indruk achterlaat. In een meerdaagse sales training wordt de basis van succesvolle klant-interactie belicht. Vanuit het bekende “Horen, zien en zwijgen” wordt op excellente wijze een nieuwe visie op verkoop geboden. In drie stappen wordt de sales force van klantgericht getraind naar klantbeleving. Op een manier die bijblijft, beklijft en leidt tot groei.

Stap 1: Hoor & Luister

Het uitwisselen van behoeften en diensten wordt verbonden door communicatie. Communicatie begint met luisteren; met aandacht, met focus en vanuit een oprechte interesse. Elke oprechte interesse is merkbaar in ieder contact met een mogelijke klant. Interesse maakt van horen luisteren. En met een luisterend oor krijgt een klant vaak al een kado. Luisteren biedt een wereld van verschil..

Stap 2: Luister & Zwijg

Iedereen herkent een slechte hoorder van een afstand; aannames domineren het gesprek, dat vervolgens niet leidt tot een ‘goed gevoel’. Het gevoel is datgene dat van een gesprek het langst bij blijft. Van het gesprek bestaat slechts 7% uit woorden. Een luisterend oor met focus zal de overige 93% optimaal benutten. Instemmend en begrijpend luisteren biedt een basis van respect aan de spreker. Dus als de klant aan het woord is, is het actief zwijgen van ed verkoper al een kado.

Stap 3: Spreek & Raak

Na oprecht luisteren, heeft de verkoper de kans om adequaat en passend te spreken. Deze man of vrouw herkent de taal en het gedrag van de klant, waardoor zijn of haar boodschap gericht vorm krijgt.
Door goed te luisteren en te zwijgen, ontstaat de gelegenheid om te ‘raken’.
En iets dat raakt en een gevoel veroorzaakt, blijft hangen. Ieder mens beoordeelt gevoelens categorisch in een ‘goed’ of een ‘slecht’ gevoel. Met als kanttekening dat een slecht gevoel langer beklijft dan een goed gevoel. Reden te meer om dit in elk klantcontact direct zo goed mogelijk te doen.