Lef & Moed; over Zinnig Falen

door | maart, 2020

Wat zou je doen als je wist dat je zou falen?

Ik denk dat er bijzonder weinig mensen zijn die nu boven op de tafel springen om iets te roepen als: JA ALLES NU!

Omdat ik recent een trainingsprogramma schreef met de titel “Lef & Zin” ben ik me meer gaan verdiepen in fouten maken en risico’s nemen. Vanuit onze behoefte aan ‘veiligheid’ voor de meesten van ons niet meteen de eerste stap.

 

Wat is ‘Lef’ en wat is nou ‘Zin’ en hoe hangen ze samen?

Ben je van nature een geboren Lefgozer of juist een Lafbek? Twee van die heerlijke Nederlandse woorden met allebei ook een flinke geladen bij- betekenis. De Lefgozer heeft lef/moed/kracht, maar kan ook wel gezien worden als roekeloos en onverantwoordelijk. De ‘Thrill-seeker’. Misschien zelfs wel een beetje een ‘opvallend ettertje’. En dan de Lafbek, die durft en doet niks, denkt lang na over beslissingen en redenen om vooral iets niet te doen. En is een beetje een afwachter waar je vooral niet veel in dit moment van hoeft te verwachten. En die zich er mogelijk tussenuit wurmt en verdwijnt. Zonder dat je het in de gaten had. 

Lef; de moed & durf om iets te doen zonder dat je de zekerheid hebt dat het goed gaat

Of de zekerheid hebt dat iemand je opvangt als het mis gaat. In deze omschrijving is er ruimte voor falen, mislukken. En dus leren, want stel je voor dat je geen lef zou hebben gehad om te leren lopen en praten, dan zouden we nu allemaal kruipen en maar wat uitkramen.

Zin; de betekenis die iets heeft of krijgt in een groter geheel (of zoiets)

De betekenis van Lef is makkelijk en overzichtelijk in de Van Dale. Ga je naar ‘Zin’ kijken dan hebben we al snel een zevenkoppige draak te pakken. In het Nederlands dan.

Daar komt het: zintuig, verstand, gevoel, lust, nut, opzicht en taalkundige eenheid. De zin van een zin geeft zin in zin, zoiets zinnigs.

En hier komt de crux

Als mens en dus ook als trainer maken we fouten. Zo ging ik ervan uit dat in de training Lef & Zin, we met de groep direct op hetzelfde pad zouden zitten. Maar niets was minder waar. Het raakte sommige mensen heel persoonlijk; alsof ze deze training moesten volgen omdat ze in allerlei ontwikkelingen geen ZIN meer hadden. En zo kreeg de training een volledig ander karakter.

Er was Lef voor nodig om met elkaar te schakelen en er met de gehele groep een nieuwe ‘zin’ aan te geven. En dat hebben we gedaan. Met een pracht resultaat.

We falen, we leren

Hoe mooi is het als we niet meer denken in slagen en falen, maar in het krijgen van resultaten. Of het nu positief of negatief is.

Lef & Zin zijn twee mooie ingrediënten voor leren als een proces. En resulteerde in een prachtige workshop die weer veel nieuwe mensen dient om moedige en zinnige vervolgstappen te nemen.
Falen was nog nooit zo zinnig!

Mail ons voor deze workshop op info@xellens.com

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.