I like to move it, move it

door | maart, 2020

We like to, MOVE IT!

Een lekker upbeat nummer dat je inspireert om wat extra lifts te doen.

Een coach inspireert je om net iets verder te gaan dan je denkt dat mogelijk is, en je daagt jezelf uit. Dus je spieren worden getraind, je spierweefsels kunnen ont-wikkelen en groeien. En de volgende keer dat je aan je training begint, kunt je al iets zwaarder en meer tillen.

De analogie met professioneel leren is opvallend; we houden meestal niet zo van Training. We hebben het eerder gedaan, we weten het wel. We zijn ons ergens wel bewust van de inhoud en waarde. Toch is voor de meesten training zoiets als naar de sportschool gaan. Die eerste stap. We zijn in de “luie en afwachtende staat” van leren bij elke aangeboden workshop. 

Met trainen ontwikkel je meer spieren, je leerspieren.

Als je dat niet doet, zullen je hersenen vaak op de automatische piloot draaien en blijven doen wat zij het beste weten. Ze zitten lekker in hun comfort-zone, zijn niet volledig ‘aan’, vindingrijk of geïnspireerd om iets extra’s te doen voor een doel. Of een klant.

Je bent bijvoorbeeld een goede Sales-vrouw of -man, je kent jouw ‘stuff’ maar als je jouw spieren niet blijft trainen in Sales, verlies je snel spierweefsel. Stel je voor dat je je in een hoog concurrerende markt bevindt. En wat als het Sales team van de concurrentie vaak en veel traint. En dat ze er plezier in hebben, sterker en sterker aan het worden zijn, een beter Team, vindingrijker en creatiever om jouw *ss uit je huidige comfortabele (pole) positie te schoppen. 

Dit gebeurt vaak, misschien ook in jouw eigen bedrijf. Het is bewezen dat het trainen van je hersenen je meer neuroplasticiteit geeft, plus meer en betere vaardigheden om welk doel dan ook te bereiken. 

Denk ook eens aan die eigen collega die altijd nieuwe dingen leest en uitprobeert. Je zou die persoon kunnen beoordelen op een beetje over-enthousiast om te presteren. Wat je vervolgens zal  zeggen als deze persoon promotie maakt, sneller dan jij. Geef je haar of hem de schuld van het feit dat zij of hij door een of andere Manager in je bedrijf bevoorrecht is, er veel beter uitziet, beter weet hoe hij de baas kan imponeren, etc. We weten zo goed hoe we deze ‘blame-game’ moeten spelen; eigenlijk is dit een spier die we zo vaak oefenen en waar we heel goed in zijn geworden. En goed in blijven.

Wat als we deze ‘blame-game’-energie in workshop-energie omzetten?

Om te leren van elke kans op leren, wetende dat het ons allemaal voordelen op de lange termijn zal opleveren, zelfs als het nu pijn doet. Rocky kreeg zijn buikspieren niet op een dag, hij trainde jaren en jaren om zo’n spierbonk te worden. En te blijven.

De herhaling van de oefening maakt de spierkracht net zoals in de sportschool. Lift de halter eenmaal, dan ben je nog nergens. Je hebt voor de langere termijn niet meer spieren gecreëerd. Er is meer voor nodig.

Stel je lichaam en geest getraind en ‘solid as a Rock(y)’ voor, dit met een iets minder sterke ‘blame-game’ spier, hoeveel meer succes zou je dan hebben op de werkplek.

Dus: We like to MOVE IT, MOVE IT. En we like to MOVE YOU. Beginnend met jou en jullie Team(s) vandaag.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.