Dive in deep to jump out later

door | maart, 2019

In Nederland hebben we de ‘Nieuwjaars-duik’, de duik in de Noordzee op de eerst dag van het nieuwe jaar. Dit is om het vorige jaar weg te spoelen en het nieuwe jaar echt opgefrist te beginnen. We weten dat het koud kan zijn, maar wij maffe Nederlanders duiken erin alsof er geen morgen is!

Hoeveel van ons hebben de afgelopen 5 jaar workshops en trainingen gevolgd?

Soms omdat we dat willen, vaker omdat we ‘moeten’. Omdat iemand anders voor ons heeft gekozen dat we dit echt ‘nodig hebben’. Bijna alsof iemand ons in de Noordzee ‘duwde’ in plaats van dat we er zelf voor gekozen hadden.

Als trainer en manager voelde ik me vaak ‘gedwongen’ om in iets nieuws te duiken; alsof er nog iets niet ‘goed’ was met mijn actuele activiteiten. Een vrij normale reactie op de vraag om iets nieuws erbij te leren.

In deze weerstand ligt onze natuurlijke allergie om NIET onze eigen Keuze te kunnen maken.

Hoe hoog groeit een boom?

Een boom groeit ten eerste zo hoog als het kan. Het zal zijn wortels zo diep mogelijk steken en zijn takken zo ver strekken als het licht reikt. Een boom heeft geen keuze; als menselijke wezens hebben we de waardigheid van Keuze gekregen. Hoe vaak kiezen we ervoor om te profiteren van situaties die voor ons liggen?

In mijn dagelijkse praktijk beschouw ik het als een constitutioneel recht om de keuze te hebben wie we willen worden. Als dat ‘gemiddeld’ is, kun je die keuze ‘gewoon gemiddeld’ houden. En als je opmerkelijk beter, frisser en meer klaar voor de uitdagingen van morgen wilt zijn, heb je de keuze om ervoor te gaan en jezelf uit te dagen.

Training is als licht voor groei

Op elk moment van de dag ligt er iets van waarde voor leren voor je voeten. Elke training of workshop, of je er nou zelf voor hebt gekozen of hij wordt je aangeboden, bevat een nieuw licht voor jouw groei. We hebben allemaal de keuze om zaken anders te zien in het licht van onze keuze voor groei en ontwikkeling.

Een deelnemer aan één van onze Leadership Workshops zei tot slot heel treffend: “We dived in deep to jump out later” (We zijn er diep ingedoken om er later uit te springen).

Alle koude Nederlanders reageren doorgaans hetzelfde na hun Nieuwjaarsduik: “We zijn zo trots dat we het hebben gedaan! En nu zijn we klaar om het oude jaar achter ons te laten en opgefrist het nieuwe tegemoet te gaan.”

We dagen jullie allemaal uit om er diep in te duiken en je keuze te maken om zo groot als je kunt te groeien. Want je bent vrij om die Keuze te maken en te groeien zo hoog als jij wilt! Gewoon omdat jij dat kan.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.